Proiect derulat de Asociația Pangeea și susținut de Isis Hospital
Intra in cont
I s-a acordat Trofeul “Zece Oameni de Valoare pentru Constanţa” – ediţia I la secţiunea Mass-Media.
În urmă cu două decenii apărea pe piaţă primul număr al săptămânalului Contrast, editat la Constanţa, însă difuzat în întreaga ţară. Era prima publicaţie constănţeană cu adevărat independentă de după Revoluţie. De fapt, în primele trei luni ale anului 1990 s-a petrecut o emulaţie publicistică formidabilă. A fost epoca în care s-au lansat, alături de „Contrast”, ziare ce au intrat în istoria contemporană a presei postcomuniste, precum „Dreptatea”, „Baricada”, „Caţavencu” „Zig – Zag Magazin”, „Expres”, „Opinia studenţească” la Iaşi, „Nu” la Cluj sau „Cartel” la Craiova.
Sufletul săptămânalului Contrast l-a reprezentat chiar nucleul fondatorilor, adică Sorin Strutinsky, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre. La început, revista a beneficiat de sprijinul Ligii Studenţilor, însă după numai câteva luni, şi-a căpătat independenţa financiară. Primul editorialist al Contrastului a fost regretatul deputat constănţean de mai târziu, doctorul Corneliu Dida. Unul dintre cei dintâi reporteri de investigaţie, care şi-a făcut debutul în presa scrisă chiar în paginile Contrastului cu celebra anchetă despre tragedia petrolierului Independenţa, este scriitorul de astăzi Constantin Cumpănă. De asemenea, Sorin Lucian Ionescu, actualul director de programe de la Neptun TV, şi-a început cariera gazetărească în aceeaşi redacţie. Nume sonore din jurnalismul românesc contemporan au semnat articole în paginile ziarului. A fost o epocă în care, datorită freneziei libertăţii dobândite şi poftei extraordinare de a citi ziare, nenumărate alte publicaţii, ca şi Contrast, au cunoscut tiraje ameţitoare.
Totuşi, treptat, o parte din presa scrisă s-a stins, până la sfârşitul anului 1991. Contrastul a renăscut din propria cenuşă, după doar două luni de întrerupere, în februarie 1992, sub forma cotidianului „Telegraf”. De atunci, ziarul şi-a cîştigat prestigiul unuia dintre cele mai importante publicaţii locale din România, cu aproape 20 de ani de apariţie neîntreruptă. S-a dezvoltat şi ca o importantă publicaţie on-line, cu o agenţie de publicitate redutabilă, de nivel naţional. Este ziarul fanion pentru zeci de mii de cititori zilnic – “Telegraf”.